Sculpturi Narutaki

Kohsho Oiwa

Atelierul meu, situat in muntii Fushimi Inari in Kyoto, este inconjurat de bogate paduri de bambus si cascade.

 

Intr-un mediu natural atit de abundent, imi petrec timpul incrustind statui Buddha, papusi din lemn de arbore de ceai si alte obiecte inspirate din folclor.


« Primesc putere (ki) din natura si sculptez lemnul (ki) cu puterea mintii (ki) », spune un poem japonez.

 

Acest poem rezuma starea mea de spirit cind creez.Papusile din lem de arbore de ceai

La sirsitul perioadei Edo, maestrul Seisen Kambayashi (1801~70) a creat primele papusi din arbore de ceai, numite netsuke strap. Hainele acestor papusi depicteaza hainele pe care le purtau culegatorii de ceai in acele timpuri.

 

Arborele de ceai este recunoscut pentru forta si longevitate : forta pe care i-o dau nenumaratele sale radacini, care ii permit sa produca in scurt timp multe frunze noi. Arborele de ceai simbolizeaza sanatate, nasteri fericite si intilniri norocoase.


Am inceput sa sculptez primele papusi de arbore de ceai in 2011. Chiar printre locuitorii satului Uji, ele erau putin cunoscute atunci. Impreuna cu Dl. Masaru Tanaka, am inceput sa expunem papusi de arbore de ceai la diverse evenimente in Uji, de citeva ori pe an. Am sentimentul ca de atunci papusile au inceput sa isi recucereasca locul in scena folclorului nostru.
Intentionez sa continui sa sculptez si sa promovez aceste papusi de arbore de ceai.

   ( Translated by Cristina Ghiga,  Netherlands   )