Kosho Oiwa faragómester

A kiotói Fusimi Inari-hegy bambuszerdejében, vízesések között bukkanhatsz a munkahelyemre.
Ebben a mesébe illő környezetben faragom és restaurálom a környék Buddha szobrait, népművészeti alkotásait, és faragom saját Teafa-babáim.
"A természet megtölti az elmémet, hogy kívánságaim fába faraghassam."
                       (Részlet egy Japán versből)Teafa-Babák

Az Edo-periódban Seisan Kambayashi (1801-1870) teamester készített először apró szobrokat teaszedő öltözetben dolgozó hölgyekről.
A Teafát akkoriban tisztelték életrevalósága, erős gyökerei, újra-újra hajtó levelei miatt. A jó egészség, az egészséges gyermek és a szerencsés gyógyulások szimbóluma volt. Így a teafa-babákat is hasonló szerencsehozó és védelmező tulajdonságokkal ruházták fel.

2011-ben kezdtem el teafa-babákat faragni. Akkor még Uji lakosai számára sem volt ismert a teafa-babák története, a teaszertartások hagyománya pedig lassan fakult, és eltűnt a mindennapi életből.
Mr. Masaru Tanaka régészprofesszor mutatott be először teafa-babákat egy kiotói teaünnepségen. Azóta a teafa- babák lassan újra ismertebbek lettek.

A babák történelme, és a teaszertartások hagyománya engem is érdekel, és a tea iránti szeretetem ösztönöz arra, hogy újabb Uji-teákat próbáljak ki.
Szeretném elérni, hogy az emberek újra megismerjék a teafa-babák hagyományát és ezáltal élvezhessék a teaszertartásokat.

Új formákat találni a teafa-babáknak, elkészíteni, és bemutatni ezeket valami, amit nagyon élvezek.

 (Translated by

                   Csenge Koppany,Hangary)